Kaplıcalar Nasıl Şifa Verir ?

Kaplıcalar, sıcaklığı 20 – 110 derece arasında değişen içerisinde çeşitli mineralleri barındıran, yeraltından yüzeye genelde kendiliğinden çıkan şifalı sulardır. Kaplıca suları, çok eski çağlardan beri şifa kaynaklı kullanılan sulardır. Suyun sıcaklık derecesinden ve içerdiği minerallerin çeşidine göre vücuttaki rahatsızlıklara iyi gelir. Içme suyu olarak da tüketilebildiğinden böbrek taşı, kum, mide ve karaciğerdeki hastalıkları iyileştirdiği bilinmektedir. Ayrıca astım, bronşit, nefes darlığı gibi solunum yolu rahatsızlıklarında kaplıca havasını solumak tedaviye destek olmaktadır.
Kaplıcalar rahatsızlık belirlendikten sonra, doktor kontrolünde kür şeklinde uygulanan bir tedavi şeklidir. Alternatif tıpın yaygın olmaya başladığı günümüzde, kaplıca kültürü de bulunduğu yöre halkına hizmet etmekten sıyrılmış, tüm kesimden insanın şifa aradığı tedavi merkezleri haline gelmiştir. Kaplıcalar nasıl şifa verir diye merak edenler için, kaplıca suyunun iki şekilde vücuda etki ettiği söylenebilir; suyun içerisindeki gaz ve mineraller deride bulunan porlar aracılığı ile hücrelere, oradan da ihtiyacı olan dokulara ve organlara ulaşır. Ikinci yol ise, sıcak su kan dolaşımını hızlandırır ve bu şekilde sinir sistemi ve hormonlar uyarılarak organların çalışmasını destekler. Ağrıların azalmasını sağlayan kaplıcalar, problemli bölgeyi uyararak o bölgedeki hücrelerin işlevini hızlandırır ve yenilenmesini, onarılmasını sağlar. Sıcak jeotermal sular, kas tutulmasının giderilmesini, hareket yeteneğinin artmasını, eklemlerdeki kalıcı problemlerin minimuma inmesinde yardımcı olur. Özellikle felç gibi daha ciddi durumları, kaplıcanın yanında fizik tedavi ile de destekleyek tamamen ortadan kaldırmak mümkündür.
Kaplıca suları, sıcaklıkla, bölgenin coğrafik yapısı ile, iklim özellikleri ve havanın nem dengesi ile, rüzgar ve basınç oranı ile değişiklik gösterir. Bu değişiklik her kaplıcanın farklı türden hastalıklara cevap vermesini sağlar. Mesela, kükürtlü sular egzema, sedef, mantar gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelirken, karbondioksit ve radon içeren sular kalp hastalarına iyi gelmektedir. Tuz oranı yüksek kaplıca suları, romatizma, çocuk felci ve kadın hastalıkları olan kişilerin tercih etmesi gereken sulardır. Genel olarak sıcaklık derecesi 25 oC olan sular içme suyu olarak tüketilebilir. Bu doğal sularda özellikle böbrek rahatsızlığı çekenler için bir şifa kaynağıdır