Hafta sonu gidilecek 10 yer

Hafta sonu nereye gidelim acaba?’ sorusunu çoğumuz defalarca sormuşuzdur. Popülerleşmiş yerleri de dolaşmışsak eğer artık yeni yerleri keşfetme ihtiyacı hissediyoruz demektir. Anadolu coğrafyası bu açıdan hayli zengin, hafta sonu gibi kısa bir sürede dahi keyifle gezip keşfedilecek tarihi ve doğasıyla görülmeye değer çok sayıda kasaba var. Biz de kolayca yeni rotalar belirlemeniz için size hafta sonu önerileri hazırladık.

Marmara’da bir Ege kasabası: Trilye

Eski bir kasaba olan Trilye’nin Rum evleriyle çevrili dar sokaklarında dolaşmak tarihin bir dönemine kısa bir yolculuk olacaktır. Tabi bu yolculukta sizi Trilye’nin kedileri yalnız bırakmıyor. Öte yandan zeytiniyle meşhur beldelerden biri olan Trilye’nin mutfağında balık önemli bir yere sahip. Marmara kıyısında olmasına rağmen Ege kasabası gibi mimari dokuya ve doğaya sahip Trilye’ye muhakkak bir hafta sonu uğramalısınız. Mudanya’ya bağlı bu kasabaya Bursa ve İstanbul’dan ulaşım oldukça kolay oluyor.

trilyeDört mevsim Çandarlı

Ege’de bir kasaba düşünün, iki tarafı deniz olan küçük bir yarımadaya kurulu büyük kalenin etrafında büyümüş olsun. Çandarlı böyle bir kasaba. Tarihi binlerce yıl öncesine kadar uzanan kasaba, yaz mevsiminde deniz turizmiyle de öne çıkıyor. Fakat sadece yaz değil dört mevsim gidilebilir bir yer burası. Sahilde kamp yapmak, antik ve ortaçağ zamanlarından kalan eserleri görmek, Ege’nin hafif rüzgarını solumak sizi rahatlatacaktır. İzmir ile Ayvalık arasında yer alan Çandarlı dört mevsim sizi bekliyor.

Ortaçağ kasabası: Birgi

Yüksek dağlarla çevrili büyük düz bir ovadır Küçük Menderes Ovası. Ovanın en doğusunda, hafifçe yüksek bir tepede, ovayı izleyen eski bir kasaba var, ismi Birgi. Vaktiyle ovanın hakimi Türk beyliğinin başşehri olmuş burası. Ortasından derenin aktığı, yeşil doğanın içerisinde eski taş evlerle gerçek bir ortaçağ Anadolu şehrine dahil olmak istiyorsanız, adresiniz Birgi olmalı. Ödemiş’e çok yakın olan kasabanın İzmir ve çevre şehirlere ulaşımı kolaydır.

birgiEşsiz manzarada günbatımı: Edincik

Güney Marmara’nın eski yerleşimlerinden biri olan Edincik, farklı bir yer görmek isteyenler için uğranması gereken rotalardan biri. Osmanlı’dan kalma ahşap konakları, arnavut kaldırımı sokaklarıyla değişmeyen bir kasaba gibi görünen Edincik’in mutfağında et yemekleri önemli yer tutmaktadır. Akşamüzeri kasabanın çıkışında, zeytinlikler arasındaki çay bahçelerinden körfez ve adalar manzaralı eşsiz gün batımını kaçırmayın. Edincik, Bandırma’ya sadece 6 km uzaklıkta olduğu için ulaşım açısından kolay bir konumda.

edincikBozkırın sivri tepeleri: Sivrihisar

Adından da anlaşılacağı üzere bozkırın ortasında yükselen sivri kayalık tepelerle çevrili bir kasaba Sivrihisar. Osmanlı evleri, camileri, kiliseleriyle ve eşsiz manzara katan sivri tepeleriyle bir hafta sonu için görülmesi gereken noktalardan biridir. Tepelerden birinin eteğinde yer alan açık hava heykel müzesini de görmeden dönmeyin buradan. Ankara, Eskişehir ve İzmir arasında yer alan Sivrihisar ulaşım açısından bir kavşak noktası.

sivrihisarUludağ’ın eteğinde oksijen dolu hafta sonu: Misi Köyü

İki bin yıllık geçmişe sahip Misi eski evleri ve doğası ile hafta sonu için ideal noktalardan biri oluyor. İsmini antik bölgelerden biri olan Misya’dan aldığı düşünülen Misi, Hristiyanlık’ın ilk zamanlarındaki tartışmalar açısından da öneme sahiptir. Eski Misya bölgesinde, bugünse Bursa sınırlarında yer alan ve şehir merkezine sadece birkaç km uzaklıkta olan Misi köyü konumundan dolayı cazip rotalardan biri.

Mavi ile yeşilin arasında: İğneada

Hafta sonu tamamen doğa ile başbaşa vakit geçirmek istiyorsanız sizin için en öncelikli rotalardan biri İğneada olmalı. Karadeniz kıyısında, geniş kumsal ile gür orman arasına sıkışmış küçük, sakin bir kasaba burası. Öyle bir kasaba ki dalgaların sesine, rüzgarın ağaçlara vuran sesi karışıyor. İğneada’ya geldiğinizde muhakkak ormanın içerisinde gölcüklere doğru ya da longoz ormanında kısa bir doğa yürüyüşü yapmalısınız.

igneadaKaz Dağları’nda huzur dolu hafta sonu: Adatepe

Kaz Dağları’nın eteğinde yemyeşil doğanın ortasında birbirine karışmış bitki kokuları içerisinde huzurlu bir hafta sonu hepimize iyi gelecektir. Eski taş evlerle dolu köyün sokaklarında dolaşırken rotamızı biraz daha uzatıp doğa yürüyüşüne döndürebilir, biraz uzaktaki Zeus sunağına varıp, eşsiz manzarada soluklanabiliriz. Edremit’e yakın bir konumda olan Adatepe sakin ve temiz bir hafta sonu için tercih edilebilir noktalardan.

adatepeDoğa ile iç içe sıcak bir tatil: Sındırgı

Doğa ile iç içe sakin bir hafta sonu tatili arayanlar için ideal noktalardan biri Sındırgı olabilir. Yeşilin farklı tonlarıyla renklenmiş dağlara, dereler ve gölcükler de mavi renkleriyle dahil oluyor. Böyle bir doğanın ortasında küçük sakin bir kasabada hafta sonu dinlenme açısından cazip olacaktır. Termal suları yönünden zengin Sındırgı’da yer alan Obam Termal Resort Otel ve Spa’da konaklayarak huzur dolu tatilinizi sağlıklı hale getirebilirsiniz. Balıkesir’e bağlı Sındırgı, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlere sadece birkaç saat uzaklıkta.

obam termal dış görünümTarihe kısa bir yolculuk: Amasra

Batı Karadeniz’in yeşili ile mavisinin buluştuğu eski bir şehir Amasra. Binlerce yıllık geçmişine sayısız kültür katkıda bulundu ve bugünlere ulaştı. Eski şehrin sokaklarında dolaştıktan sonra rıhtımda denize doğru biraz yürüyüş yapıp Karadeniz’i izlemek hepimize iyi gelecektir. Amasra, Ankara ve İstanbul ile çevre kentlerden yapılacak hafta sonu tatili için iyi bir gezi rotası.